Iratkozzon fel hírlevelünkre
Milyen típusú hírlevelet szeretne?
Vegye fel a kapcsolatot velünk
tovább
Csináld magad öntözés
tovább

Öntözés - Golfpálya építése

Megkezdődött a zirci golfpálya öntözőrendszerének építése

Egy cikksorozatot szeretnénk indítani az épülő zirci golfpálya öntözőrendszeréről, képriport sorozatban bemutatva az öntözőhálózat építésének különböző fázisait. 

A Zirc közelében fekvő Club Szarvaskút golfpálya egyike lesz hazánk legszebb pályáinak. Nem csak a fekvése, a Bakony erdei és lankái, de a már kialakított épített környezet is kiváló keretet biztosít majd a jövendőbeli játékosok számára. A 27,7 ha területen fekvő 18 szakaszos pálya a legnagyobb igényességgel épül majd meg, amiből az érdeklődők számára a már működő gyakorlópálya ízelítőt nyújt. Az öntözőrendszer tervezésekor is minőség volt a cél, ezért 4 db fejenként vezérelt V-i-H G-990/995 szórófej öntözi a greeneket, minden approach egyenként vezérelt G-875/880 szórófejekkel öntözött. A fairwayen a szórófejek két sorban elhelyezett G-880/875 típusok lesznek, a tee-k G-70/75B blokk szórófejek PGV 2"-os szelepekkel vezérelve. A rendszer vezérlését a Hunter Surveyor golfpálya vezérlő programmal lehet majd kezelni, de URH rádiós távirányító is segíti majd a pályafenntartók munkáját. Az öntözőrendszer tervezését Tom Tanto, a híres magyar származású golfpálya építő felügyelte, de a Hunter golf divíziója is ellenőrizte a terveket. Bár a tervezés és a szerződéskötés már a múlt évben megtörtént, de a csőfektetési munkákat a rossz időjárásnak köszönhetően csak áprilisban tudta a kivitelező elkezdeni. A múlt évben csupán a szivattyúház került kialakításra a tó építési munkálataival egy időben. A szivattyúk is beépítésre kerültek de a beüzemelés erre az évre húzódik. Április 13-14-én a Hunter csapatából a golf divízióért felelős John Shepherd és a területi menedzserünk Lars Nüchter konzultációra érkezett a golfpályával kapcsolatban. Az első nap a Summa-Trade tantermében alaposan átbeszéltük a tervet és a kivitelezés lépéseit és összeállítottuk majd beüzemeltük a golfpálya vezérlőrendszerét, a 3 db ACC-99D dekóderes vezérlőt és a központi számítógépen futó Surveyor öntözésirányító és optimalizáló szoftvert. Másnap szakadó esőben meglátogattuk a helyszínt és a bokáig érő sár ellenére a pályákat is alaposan szemügyre vettük.

Azóta az időjárás is kegyesebb az építőkhöz, így a munkák három hét alatt is jelentősen előrehaladtak. Elkészült a gerinvezetékek nagyobbik fele a 225 és a 160 mm-es csöveket lefektették.

Lássunk néhány képet az építési munkálatokról:


Tompahegesztés a terepen


A tó, benne a horganyzott szűrőkosárral


Horganyzott szűrőkosár közelről


225 mm-es és 160 mm-es tolózárak

 
Árok dekóder kábellel


160 mm-es és 90 mm-es tolózárak

A nagyon esős ősz után a nyár is hasonlóan indult. Az országos árvizek idején a Bakonyban is nagy áradások voltak, és ezek az épülő golfpályát sem kerülték el. Persze eze nem is lehet csodálkozni, hiszen a Bakony szívében található Zirc az ország legcsapadékosabb vidékei közé tartozik.
Ahogy az időjárás engedte, folytatódtak a munkálatok. A gerincvezeték viszonylag hamar ekészült és a szivattyú gépházat is üzembe helyezték a Grundfos mérnökei. A sikeres nyomáspróba után (amely digitális rögzítővel, 15 bar nyomáson 24 óra hosszan tartott) megkezdődhetett a másodrendű gerincvezetékek és a szárnyvezetékek kiépítése.
A greenek körüli csőhálózat után sietni kellett a tee szórófejeinek beépítésével. Szerencsére a júliusi időjárás kegyes volt az építőkhöz, így nagy tempóban folytak a munkálatok. Az öntöző tó vizébe időközben egy Kasco 2700EVFX tólevegőztető szökőkút is került, így az algásodást is megakadályoztuk. Az elkészült tee zónák után a fairway-k csőhálózata, kábelezése és a szórófejek bekötései készültek el. Most már minden arra várt, hogy legyen olyan talajszint, amihez a szórófejek beépíthetők.
Augusztus közepétől az elsődleges szempont a green és approach szórófejek beépítése volt, mert szeptember 13-án megérkezett a greenek gyepszőnyege. Természetesen a csőhálózat erre az időre már állandó víznyomás alatt volt, így semmi akadálya nem volt az öntözésnek. Szerencsére a talajmunkák is annyira előrehaladottak voltak, hogy elkezdődhetett a fairway szórófejek beépítése. Ez már gyerekjáték volt az építők számára, 10-12 munkanap alatt minden fej a földbe került.
Közben az URH rádiós távvezérlés is megérkezett Angliából és a vevőantenna is felkerült a szivattyúház mellé. A vezérlés installációja után jöhetett a próba, majd október 15-re minden zóna, szórófej vezérlés és távirányítás a helyére került, a golfpálya öntözőhálózata elkészült.
Tavasszal Gonzalo, a Hunter mérnöke érkezik majd, hogy a Surveyor program élesítését elvégezze. Addigra reményeink szerint a Surveyor program magyarítása is elkészül, így semmi akadálya nem lesz az üzemeltetésnek.

Most nézzünk még néhány képet az építés későbbi fázisairól.


A Kasco szökőkút működés közben


Tee szórófejek munkában

 
A szivattyúállomás

 
Még néhány szórófej