Iratkozzon fel hírlevelünkre
Milyen típusú hírlevelet szeretne?
Vegye fel a kapcsolatot velünk
tovább
Csináld magad öntözés
tovább

Öntözés - Az automatika beállításának alapjai


A beállítás alapjai

Ahhoz, hogy a vezérlő automatikusan működjön, három értéket kell beállítani:
1. mikor öntözzön - azaz az Indítási időpontokat,
2. milyen hosszan öntözzön – azaz az Öntözés időtartamát
3. melyik napokon öntözzön – azaz az Öntözéses napokat.

A könnyebb érthetőség kedvéért egy példával illusztráljuk a program működését. Legyen az öntözés kezdete reggeli hat óra. Az 1. és a 2. zónák öntözzenek 15 percet, a 3. zóna fusson 20 percig. Jegyezzük meg, hogy a 4. és az 5. zóna ebben a programban nem öntöz, azokat egy másik program működteti majd.

Térjünk vissza most az eredeti példához. 6:00-kor a vezérlő elindítja az öntözési ciklusunkat, az 1. zóna szórófejei 15 percen keresztül öntöznek, majd leállnak. A vezérlő automatikusan továbblép a 2. zónára, amely szintén 15 percen keresztül működik majd. A 2. zóna leállását követően a 3. kör indul el, majd 20 perc leteltével az öntözés automatikusan leáll. Mivel ebben a programban a 4. és 5. zónának nem adtunk öntözési időtartamot, a vezérlő azokat átugorja, így 6:50-kor megszűnik az öntözés.

Ahogy a fenti példa is mutatja, csupán egyetlen indítási időpont elegendő három különböző zóna működtetéséhez, mivel a vezérlő magától, további indítási időpontok megadása nélkül továbblép a következő zónára.

 

Mivel a különböző növényeknek eltérő mennyiségű vízre van szükségük, a Hunternél a vezérlőkbe három különböző programot építettek be, az A-t, B-t és C-t. Ezek a programok függetlenek egymástól, így lényegében három automata rejtőzik egy házban.

Példa több program használatára: az A programmal páros napokon öntözzük a füvet az 1., 2. és 3. zónáknál. A 4. kör virágágyásait a B program segítségével minden nap beáztatjuk, míg az 5. és 6. állomások a C program szerint, minden páratlan napon kapnak öntözést. Persze nem minden esetben fontos ezt a lehetőséget kihasználni, így a legtöbb otthonban és kertben egy programmal öntözik az összes zónát, és a többi programot kikapcsolják.


Az öntözési program elkészítése

A legtöbb használó számára sokkal könnyebb először papíron elkészíteni az öntözés programját és csak azután bevinni az adatokat a vezérlőautomatába. Továbbá, a későbbi ellenőrzéseket és változtatásokat is megkönnyíti, ha megvan papíron is a programunk.

Akad néhány vezérelv, amely segít a helyes öntözési időtartam és kezdési időpontok meghatározásában. A programunk elkészítésében meghatározó a talaj típusa, a beöntözött terület beosztása, az időjárási viszonyok és az alkalmazott öntözési módszer is. De mivel a változatok száma igen magas, nehéz pontos receptet adni minden eshetőségre, így csak némi kapaszkodót nyújtunk, hogy megkönnyítsük az elindulást.

Általában célszerű még két-három órával a napfelkelte előtt elvégezni az öntözést, mivel sötétben a párolgás minimális, így a kijuttatott víz nagy része a növények gyökerét eléri. A felkelő nap a be nem szivárgott vizet elpárologtatja ezért kisebb az esély gombás fertőzések kialakulására. A hajnali órákra általában szél is lecsendesedik, nem fújja el az öntözővíz cseppjeit, valamint vezetékes vízről öntözés esetén hajnaltájt valamivel nagyobb a nyomás a vízhálózatba. Ha napközben öntözünk, akkor kitehetjük a növényeinket további károsodásoknak is.

Néha ellenőrizzük öntözés közben vagy után a kertet. Figyeljük meg, hogy kialakultak-e tócsák, vízmegfolyások a területen. Ha igen, az a biztos jele a túlöntözésnek. Ha száraz területeket, a növények sárgulását tapasztaljuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy kevés a kijuttatott víz mennyisége. Ezekben az esetekben rögtön módosítsunk az öntözési programunkon.

 

Hogyan töltsük ki az öntözési táblázatot

Használjon ceruzát a táblázat kitöltéséhez. Ha használja a példatáblázatot, és alkalmazza a következő információkat, akkor minden lehetősége meglesz, hogy a saját programját elkészítse.

A zóna száma és elhelyezkedése – azonosítsa az egyes zónákat, jegyezze fel a helyüket és a növényzet típusát.

Az öntözéses napok – döntse el, hogy a hét meghatározott napjain, időközönkénti rend szerint, vagy páros/páratlan napokra állítja be a vezérlőt. Ha a naptári napokat választja, akkor karikázza be azokat a napokat, amelyeken öntözni szeretne. Ha időközönkénti rend szerint öntözne, akkor egyszerűen jegyezze fel a táblázatba azt a számot, ahány naponta szeretné elindítani az öntözést. A páros/páratlan napok esetén jelezze, hogy melyiket állítja be.

Az indítás időpontja – a program elindításának időpontját jelöli. Minden programhoz hozzárendelhetünk 1 és 4 közötti indítási időpontokat, de egy indítási időpont is az egész programra vonatkozik.

Az öntözés időtartama – az adott zóna öntözésének időtartamát jelenti (1 perctől 6 óra hosszig állítható be). Amennyiben OFF-ot (kikapcsolást) írunk be egy zóna mellé, úgy ezzel jelölhetjük, hogy nem szeretnénk abban a programban működtetni az adott zónát.

Őrizze meg ezt a táblázatot, így a program ellenőrzése esetén gyorsan átlátja, sokkal könnyebben, mintha a vezérlő adatai közt léptetne.

 

Az öntözési programtáblázat (példa)