Iratkozzon fel hírlevelünkre
Milyen típusú hírlevelet szeretne?
Vegye fel a kapcsolatot velünk
tovább
Csináld magad öntözés
tovább

Öntözés - Gyakori hibák az öntözésben

Király ez a rendszer!

Egy valódi gyöngyszemre sikerült lelnünk az elmúlt hetekben egészen közel a Summa-Trade Kft. központjához, a festői Királyok útján, egy társasház udvarán.

Hogy miről van szó? Nézzék csak, mit találtunk, de figyelem! Csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
Szóval, az úgy kezdődött, hogy egy kolléga kihívott ebbe a kertbe, mert az öntözőrendszer bővítése kapcsán volt néhány kérdése. A műszaki problémákat megoldottuk, de amit ott találtam az elborzasztott.

  • Az első "csemege" a Hardie (Irritrol) vezrélőautomata beszerelése volt. Számunkra érthetetlen módon a kültéri vezérlő zárható ajtaját valaki lefűrészelte. Ez csak szimplán barbárság, a készülék továbbra is üzemképes maradt.
 
  • A nagyobb baj az, hogy a 230 V-os bekötés úgy készült el, hogy állandó áramütés veszélye fenyegeti mindazokat, akik a szemetüket a kukákba akarják dobni. Ez a lengő sorkapocs bekötés felelőtlenség, főleg úgy, hogy a kiszőrösödött vezeték kilóg a csokiból. Aki ezt elkövette, az a minimális szakmai hozzáértésnek és a józan paraszti észnek is a híján volt.
 
  • Ha ez nem volna elég, akkor vessen mindenki egy pillantást az esőérzékelő elhelyezésére. Mintaszerű a beépítése, és a legnagyobb előnye, hogy az eső nem tud benne kárt tenni. Külön plusz pont, hogy nem kellett a csavarokkal bíbelődni, így is elegáns a vezeték elhelyezése.
 
  • Maradva az esőérzékelőnél, szépnek találom a vezeték földbe vezetését, ami azért is praktikus, mert a fű nyírásakor könnyedén elvágható a vezeték, amint ez a képen jól látható (jól van no, még nincs teljesen elszakadva, még!). A dologban az a megnyugtató, hogy az esőérzékelő nincs bekötve a vezérlőautomatába, de a szelepdobozban is szabadon áll a vezeték vége. Persze azok után, hogy az eső sem éri... Így kell pénzt csinálni!
 
  • Ha már a szelepdoboz szóba került. Érdemes egy pillantást vetni a kábelek bekötésére. Nincs is felemelőbb pillanat, mint amikor egy ilyen szakszerű, vízmentesített kábelkötéssel fut össze az ember. Külön értékelendő, hogy a kivitelező pénzt és fáradságot nem kímélve, oly sok szigetelő szallagot áldozott fel a jól bevált vízmentes csatlakozók helyett.
 
  • Ejtsünk néhány szót a szórófejek elhelyezéséről. Az álmoskönyvek szerint is rosszat jelent, ha a szórófej kilóg a talaj síkjából. ilyenkor könnyen áldozatává esik a gaz fűnyírók támadásának. Itt is egy ilyen közelharc eredménye tekinthető meg.
 
  • És végezetül íme a tanulatlan öntözős névjegye, a szórófejek elhelyezése.
    Már önmagában megkérdőjelezi a kivitelező szakértelmét, hogy kb.: 6 m széles sávokra a tipikusan 10-15 m-re tervezett PGP szórófejeket építette be. Persze jól leporlasztotta, hogy a csavar miatt a víz két irányba jöjjön ki a szórófejből. De a minden második szórófej kihagyása is árulkodik a szakértelemről. Persze az egyenletes vízborításról a csodás, sűrű gyep is magáért beszél.
 

Az importőr ilyenkor csak fogja a fejét és abban reménykedik, hogy legalább nem a mi vásárlónk az elkövető (amire a Hardie automata láttán van is esély). De ha mégis, úgy a baj sokkal nagyobb.

1996 (a képzéseink elindulása) óta komoly erőfeszítéseket teszünk, hogy a magyar parköntözési kultúra emelkejék, és látjuk is ennek eredményét. Sok kiváló és rengeteg jó öntözőrendszer építő van az országban. Hogy honnan kukázták ki ezt a kóklert, elképzelni sem tudom. De most itt, mindenki előtt felszólítom a tettest, hogy hagyjon fel az öntözrendszerek építésével és kamatoztassa máshol az eddig megszerzett hatalmas tudását. Közöttünk nincs keresnivalója!

HLG