Iratkozzon fel hírlevelünkre
Milyen típusú hírlevelet szeretne?
Vegye fel a kapcsolatot velünk
tovább
Csináld magad öntözés
tovább

Öntözés - Egyéb öntözési termékek

Technikum

Hogyan ne szereljük be a szivattyúindító elektronikát.

Amúlt héten az egyik kollégánk hozott egy általa kiszerelt SmartPress szivattyúvezérő elektronikát, amely a helytelen beszerelés következtében tönkrement. Mellékelt számunkra két tanulságos fényképet is okulásképpen, amely – mint egy állatorvosi ló – minden hibát megmutat, amelyet egy ilyen beszerelésnél csak elkövethet a telepítő.
A beépítést végző és gondosnak nem nevezhető kolléga a következő hibákat vétette:

 1. A legnagyobb baki, hogy a készüléket egy Jumbo aknába építették be. A SmartPress elektronikák (mint a legtöbb ilyen presscontroll) IP55-ös védettséggel rendelkezik, ami por- és gyenge vízsugár elleni védettséget jelent, vagyis a burkolat nem párazáró és nem vízálló, tehát egy ilyen párás és vizes környezetben óhatatlan, hogy előbb-utóbb a nedvesség bejut a készülék házba és az elektronikus alkatrészeket rövid időn belül tönkreteszi. A SmartPress elektronikákat csak jól átszellőztetett aknába, épületen belül vagy kívül lehet felszerelni, de még az is jobb, ha a Jumbo akna helyett a szabad levegőn, a föld felett kerül beépítésre, mert a ház védettsége erre megfelelő.
 2. A prescontrollok mindegyikébe egy visszacsapó szelepet építenek be, ezért vízteleníteni csak kifúvatással lehet, de úgy, hogy a kompresszor csatlakozó pontját a SmartPress előtt kell beépíteni. Ezt ugyan nem javasolják a gyártók, de még mindig jobb megoldás, mintha nem víztelenítjük a készüléket. Ha lefúvató/ürítő csapot építünk be a SmartPress elé, járjunk el gondosan, mert ha az elektronikus nyomáskapcsolók előtt szivárgás van, akkor az szárazon futásnak minősül és a készülék letilt. A képen látható prescontroll előtt semmiféle víztelenítési mód nincs, és a kiszerelése a bemenő oldalról kissé körülményesnek látszik, ezért garantált a szétfagyás.
 3. A villamos bekötés is hibás, mert nem könnyen bontható lengőaljzat és villásdugó van a kábelek végén (természetesen vízmentes kivitelben), pedig ez a kiszerelést és a szervizelést is megkönnyítené. A másik gond, és ez okozta a készülék vesztét, hogy a tömszelencébe a szivattyú lapos kábele kerül, így az nem tudta ellátni a feladatát, a nyíláson kis túlzással át is köphetnénk. Ennek az lett az eredménye, hogy a készülékházban fél centi mélységben áll a víz (még most is) és a második képen jól látható, hogy a fém alkatrészek elkorrodáltak, az elektronikára szerelt kis relé beégett.
 4. Nem túl nagy hiba, de mindenképpen javasoljuk, hogy az elektronikus nyomáskapcsolók után építsetek be egy főcsapot. Ennek az az előnye, hogy csőtörés esetén könnyen  elzárható a rendszer, nem folyik a víz folyamatosan. A másik oka, amiért javasoljuk a beépítést, hogy gyakori hiba a presscontrollok esetében, hogy a szivattyút ki-be kapcsolja. Ilyenkor gondolkodás helyett mindig telefonálásba kezdtek. Ha lenne ilyenkor csap beépítve, akkor azt elzárva rögtön kiderülne, hogy a készülék vagy valamelyik további alkatrész a hibás. Egy rosszul összeszerelt T-idom, egy csepegő menettömítés, egy meghibásodott mágnesszelep mind okozhat ilyen hibát, legritkább esetben a SmartPress a ludas.
   

Összefoglalva:

 • Soha ne építsétek a szivattyúindító elektronikát szelepdobozba, csak jól szellőző szivattyú aknába vagy kültérre.
 • Legyen megoldott a prescontroll víztelenítése.
 • Használjatok vízmentes lengőaljzatot és villásdugót, a tömszelence legyen teljesen zárt.
 • Tegyetek egy főelzáró csapot a prescontroll után.

  Smart Press kezelési és szerelési utasítás