Iratkozzon fel hírlevelünkre
Milyen típusú hírlevelet szeretne?
Vegye fel a kapcsolatot velünk
tovább
Csináld magad öntözés
tovább

Szennyvíz - Rototec szennyvízkezelő rendszerek

GYÖKÉRMEZŐS TALAJBIOLÓGIAI TISZTÍTÓKÁDAK

Másodlagos szennyvízkezelési módszer, amelyben a szennyvíz szerves anyag lebontását növényekkel végeztetjük el. A műanyag tálcákba ültetett növények gyökérzónája alatti kavicsrétegben a vízszintesen áramló szennyvíz a kezelés után öntözésre közvetlenül felhasználható, élővízbe bevezethető vagy a talajban elszivárogtatható. Elsődleges kezelésként az Imhoff tartályok vagy az oldómedencék és a zsírtalanítók használhatók fel, illetve anaerob kontaktelemes vagy eleveniszapos utókezelést követően a megtisztított víz öntözési célra felhasználható. A gyökérmezős tisztító kádak VS1 típusszámmal 1 m2 ültetési felülettel és VS2 típusszámmal 2 m2 ültetési felülettel kaphatók. A tisztítókádak sorosan vagy párhuzamosan köthetők össze, és max. 30 lakosegyenértékig alkalmazhatóak.

A Rototec közepes sűrűségű polietilénből gyárt egy darabból álló kádakat, hogy ezzel teljesen elszigetelje a környező nedvességtől a gyökérmezős kezelést, amelyet vízszintes irányú felszín alatti vízáramlás jellemez.
Ezek a kádak semleges anyaggal vannak megtöltve, így a szennyvíz vízszintesen átfolyhat rajtuk és így folyamatosan telíti a kádakat. A növények mélyre nyúló gyökere folyamatosan érintkezik a szennyvízzel, így anaerob környezet létesül, ahol azonban szép számmal vannak aerob mikroorganizmusok is a növények gyökerein. Az oxidáció és redukció a feltételei rendkívül rugalmasan alakulhatnak, a gyökérmezős tisztítókádak sokoldalú és hatékony rendszert képeznek, így különféle szennyvizek kezelésére alkalmas. Amikor a szennyvíz áthalad a töltőanyagon és gyökereken (biomassza rendszer) a baktériumok elbontják a szerves anyagokat, denitrifikálják, ugyanakkor a foszfort és a nehéz fémeket a töltőanyag abszorpcióval megköti. Ez a rendszer nagyobb hővédelmet nyújt a szennyvíznek, különösen télen, kiváltképp ha hó van.

A gyökérmezős talajbiológiai rendszerben az előkezelt házi-szennyvíz további kezelésére a kívánatos növényfelület 4m2/lakóegyenérték a szennyvíz talaj felszínre vezetése vagy elszivárogtatása esetén.

A gyökérmezős talajbiológiai rendszerben az előkezelt házi-szennyvíz további kezelésére a kívánatos növényfelület 3m2/lakóegyenérték a szennyvíz élővízbe vezetése esetén.

A gyökérmezős talajbiológiai rendszerben harmadik tisztítási lépésként a közbenső és utótisztító berendezésekből (aerob szűrőkből vagy az eleven iszapos rendszerből) kijövő szennyvíz kezelésére a kívánatos növényfelület 1m2/lakóegyenérték a szennyvíz utótisztítása esetén. 

Használatuk és karbantartásuk

A megfelelő kezelő rendszer kiválasztása nagyon fontos, mert ez szavatolja a gyökérmezős talajbiológiai tisztítás működését és élettartamát. Ez okból Imhoff tartály és háromkamrás emésztő tartály szükséges ahhoz, hogy a szennyvízből a szilárd szennyező anyagok java részét kivonjuk. E rendszerek megfelelő működéséhez az előkezelő rendszer helyes karbantartása szükséges. Ellenőrizni kell a szilárd anyag lerakódást, mert az az elosztórendszer meghibásodását okozhatja, vagy felhalmozódhat a talajban, ahol a növényeink növekednek. A telepítéskor úgy kell elhelyezni a kádakat, hogy csak minimális mennyiségű csapadékvíz kerülhessen bele, peremeket kell kiképezni, hogy csökkentsük ezzel a vízráfolyást és fokozni kell a kádak körül a fű növekedését. Háromhavonta ellenőrizni kell a rendszert, a bemenetnél és a kimenetnél lévő kémlelő aknánál, nincs-e dugulás a renszerben és ki kell gyomlálni azokat a növényeket, amelyek gátolhatják a tisztító növények növekedését. Javasoljuk, hogy az elosztócsövet is tisztítsák ki nagynyomású mosóval, ezt évente egyszer kell elvégezni, egyidőben az előkezelő az iszapotjának eltávolításakor.

A gyökérmezős talajbiológiai tisztító telepítése

A vízszintes csövön befolyó árasztásos rendszer elemei a következők:

  • kavics (4-16 mm)
  • zúzott kő (átlagos szemcseméret 80-120 mm) az elosztó csővezeték mellett
  • Rototec kontaktelemek (mint az anaerob szűrőknél) a csővezeték körül, ez a szennyvíz jobb eloszlatását biztosítja és a sérülés kockázatát is csökkenti
  • apró kavics feltöltés az elosztó csővezeték mellett, és ezt geotextillel kell betakarni, e fölött vannak a finomabb réteg és a termőtalaj

A gyökémezős talajbiológiai tisztítókádakat háromféleképpen lehet beültetni: vetéssel, gyökeres dugványok beültetésével és különböző magasságra növő növények beültetésével. Az árasztásos rendszernél a beültetett növények sűrűsége:
4 növény /m2. Az ültetésre a legalkalmasabb időszak a tavasz, nyáron és télen nem ajánljuk. Gondolni kell ara, hogy 3-4 havonta a rendszert ellenőrizzék, milyen állapotban vannak a növények. A kipusztult növény nem veszélyezteti a rendszer működését, inkább a hővédelmet ad. A növényeket azonban 2-3 évente télen vissza kell vágni.

 

A javasolt, Magyarországon is honos növények:

Letölthető dokumentációk

 

Nád Phragmites australis
Széleslevelű gyékény Typha latifolia
Tavi káka Schoenoplectus lacustris
 Virágkáka Butomus umbellatus
Mocsári gólyahír Catha palustris
Zsombéksás Carex elata
Sárga nőszirom Iris pseudacorus
Ágas békabuzogány Sparganium erectum

Rototec szennyvízkezelő rendszerek szórólap
Rototec víztartályok szórólap
Rototec árlista
Rototec víztartályok mérete
Telepítési utasítás a földbe süllyesztett tartályokhoz
Összeállítási rajzok a szennyvízkezelőhöz (angol) 
Összeállítási rajz 18 főre 
Egylépcsős házi szennyvíztisztító rajza