Iratkozzon fel hírlevelünkre
Milyen típusú hírlevelet szeretne?
Vegye fel a kapcsolatot velünk
tovább
Csináld magad öntözés
tovább

Kert kiegészítők

Sysdrain szikkasztó akna beépítési javaslat
 
Alkalmazási területe:
családi ház, gépkocsi beálló,télikert, pincelejáró,kerti szerszámoskamra
 
A szikkasztó akna részei:
oldalelemek: 3 db, egymásba csúsztatható lap laponként 18 db elszivárogtató lyuk helye és 3 db NÁ100 csatlakozási hely, ezeket az oldalelemek belső oldala felől kell egy 300 g-os kalapáccsal kiütni
fedél: beépítés után az akna a felette áthaladó személygépkocsi súlyát elbírja, a fedelet 3 csavar rögzíti az oldalfalhoz
Egyéb anyagok: geotextil az aknát körülvevő geotextil megakadályozza, hogy iszap kerüljön kívülről a szikkasztó aknába mosott kavics, szemcsenagyság 16/32 mm, kb. 0,3 m3
Az eredményes szikkasztás feltétele, hogy a talaj megfelelően vízáteresztő legyen (homokos, kavicsos). A talaj vízáteresztő képességének ellenőrzésére egyszerűen a kiásott gödörbe be kell önteni egy vödör vizet, és ha az teljesen elszivárog, a talaj alkalmas a szikkasztásra. (Egy akna 30-35 m2-nyi tetőről lefolyó csapadék elszikkasztására alkalmas megfelelő talaj esetén.)


A szikkasztó akna beépítése
1. A hely kijelölése: A szikkasztó akna legalább 3 m-nyire legyen a lakóépülettől és ne legyen közvetlenül a telekhatáron. A nem alápincézett gépkocsi-beállóknál, garázsoknál szerszámkamráknál az akna közvetlenül az épület mellett is lehet.
2. Gödör kiásása: A gödör átmérője kb. 160 cm, mélysége 100 cm legyen. (Biztonság kedvéért érdemes a "vödör tesztet" elvégezni.)
3. Lyukak áttörése: Az elszivárogtató felületeken a szükséges mennyiségű lyukat az oldalelemeken a belső oldal felöl kalapáccsal ki kell ütni. A csatornacső bevezető nyílást az egyik oldalelem felső részén ki kell ütni. A lyukak áttöréséhez célszerű az oldalelemet ferdén megtámasztani és a rovátkolt felületeket kalapáccsal megütni. (A kalapácsfej mérete ne legyen a lyuk méreténél nagyobb.)
4. Az akna behelyezése a gödörbe: A magasságot ellenőrizni és ha szükséges az odakészített kaviccsal kiegyenlíteni. (Kb. 20 cm föld takarja az aknát.)
5. Geotextil: A végleges helyén lévő aknát megfelelő átfedéssel körül kell venni geotextillel és rögzíteni. A bekötés helyén a geotextilt ki kell vágni.
6. Bekötő cső: A csövet úgy kell csatlakoztatni, hogy a vége kb. 10 cm-nyire belógjon az akna belsejébe. Ez után fel lehet tenni a fedelet és csavarral rögzíteni. Ügyelni kell arra, hogy a fedél az oldalelemekre pontosan illeszkedjék, így a csavarok a lyukakba könnyen behajthatók.
7. Kavics feltöltés: A kaviccsal az aknát egyenletesen körbe kell rakni, a felső 10-15 cm termőtalaj legyen. A talajt a feltöltés után meg kell taposni, szintbe feltölteni és bevetni. Javaslat: ahhoz, hogy a szikkasztó akna hosszú ideig megfelelően működjék, az akna elé egy szennyfogó szűrőt célszerű beépíteni az ejtőcsőbe vagy az esőcsatornába.


MŰSZAKI ADATOK
akna átmérője 612 mm
akna magassága 620 mm
térfogat kb.170 l
tömege: kb.13,5 kg